Αγαπητές φίλες,
αγαπητοί φίλοι,

Το πρόγραμμα που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί τον οδικό μας χάρτη ώστε να μετατρέψουμε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας σε έναν πλήρως ψηφιοποιημένο οργανισμό προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης, μετασχηματίζουμε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας σε ένα ευέλικτο εργαλείο, καινοτόμο και πρωτοπόρο.

Για πρώτη φορά στα επιμελητηριακά δεδομένα, εφαρμόζουμε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διοίκησης, σχεδιασμού, παρακολούθησης & αξιολόγησης του παραγόμενου έργου, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα παρέχοντας παράλληλα ταχύτερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τα μέλη μας.

Μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διοίκησης που θα εφαρμόσουμε, μπορούμε να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά, να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των επιχειρήσεών μας με διαφάνεια και λογοδοσία, αποκαθιστώντας έτσι την εμπιστοσύνη των μελών προς το φορέα μας. Οι υπηρεσίες μας θα βελτιώνονται συνεχώς και θα προσαρμόζονται στις εξελίξεις, χωρίς περιττή γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες.

Δεν πιστεύουμε στις οραματικές διατυπώσεις, στις υποσχέσεις και στα εύκολα λόγια.

Θα εργαστούμε ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ώστε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό πλήρως ψηφιοποιημένο, βελτιώνοντας τις σχέσεις της Επιμελητηριακής Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας αποτελεί η στήριξη και η ενίσχυση των μελών μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, σχεδιάζουμε το Επιμελητήριο που θέλουμε.

Έλα μαζί μας να συνδιαμορφώσουμε τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του θεσμού.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ο προγραμματισμός δράσης απαντά στο ερώτημα τί Επιμελητήριο θέλουμε.

Ένα Επιμελητήριο με τεχνοκρατική προσέγγιση, για την ουσία, με δράση & αποτέλεσμα. Ένα Επιμελητήριο που θα λειτουργεί ως επιταχυντής των διαδικασιών και υποστηρικτικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις μας.

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας θα αναπτύσσει υπηρεσίες οι οποίες θα διαχέονται στην κοινότητα με διαδικασίες ανατροφοδότησης, με κύριο στόχο τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αποδοτικότερη λειτουργία του οργανισμού.

Η διοίκηση του φορέα θα αντιμετωπίζεται ως ένα ουσιαστικό, ρεαλιστικό & σύγχρονο πρότζεκτ με σαφή σχεδιασμό & πρόγραμμα που θα οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα αποτελέσματα για:

  • την κοινωνία,
  • την οικονομία,
  • την επιχειρηματικότητα.

Η Διοίκηση θα ασκείται βάσει μετρήσιμων, κοστολογημένων στόχων με στοχευμένους άξονες παρέμβασης & δράσεις.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Θα κινηθούμε σε 2 βασικούς άξονες προτεραιότητας:

1ος Άξονας Προτεραιότητας:
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διοίκησης – προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες – με το οποίο θα προγραμματίζεται και θα παρακολουθείται η λειτουργία του Επιμελητηρίου.

Μέσω του συστήματος θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά η εσωτερική αλληλογραφία, τα διοικητικά ζητήματα του οργανισμού, πρωτόκολλα υπηρεσίας, θέματα και συνεδριάσεις Διοικητικής Επιτροπής & Διοικητικού Συμβουλίου. Θα γίνεται ενημέρωση του Δ.Σ. για όλα τα θέματα οικονομικής φύσεως και δαπανών στις οποίες προβαίνει ο φορέας. Τήρηση αναλυτικών ηλεκτρονικών πρακτικών των συνεδριάσεων της Διοικητικής Επιτροπής με παράλληλη γνωστοποίηση στο Δ.Σ. για όλα τα θέματα.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ τη διοίκηση του φορέα.

Τίποτα χωρίς σχεδιασμό, τίποτα στην τύχη.

Για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, εκτυπώνονται, διακινούνται & διεκπεραιώνονται αρκετές δεκάδες σελίδων ημερησίως.

Με την εφαρμογή του συστήματος minimum waste paper system, επιτυγχάνουμε ελαχιστοποίηση των εκτυπώσεων και της αλόγιστης χρήσης εντύπων περιορίζοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Αναμορφώνουμε το σύστημα εγγραφής/καταγραφής των επιχειρήσεων – μελών μας, δημιουργώντας πλήρες προφίλ επιχειρηματικής αποτύπωσης της Π.Ε. Φθιώτιδας. Άμεση διασύνδεση του μητρώου με την ΑΑΔΕ για την επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό του.

Εγκατάσταση ηλεκτρονικής εφαρμογής όπου η επιχείρηση – μέλος θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει e – ραντεβού άμεσα, αξιόπιστα και χωρίς τηλεφωνικές αναμονές. Διευκολύνουμε τη διαδικασία εξυπηρέτησης, εξοικονομούμε χρόνο, γινόμαστε πιο αποδοτικοί για τις επιχειρήσεις μας.

Προχωράμε στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων και συστημάτων του οργανισμού για την αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων & την αρτιότερη εξυπηρέτηση των μελών μας.

Εκσυγχρονίζουμε την παρουσία μας στο διαδίκτυο, εναρμονισμένοι με τις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών.

Εγκαθιστούμε εσωτερικό σύστημα παρακολούθησης λειτουργιών του οργανισμού – Internal Monitoring System (IMS) – μέσω κινητών συσκευών.

Όλη η διοίκηση του Επιμελητηρίου, στο «χέρι» των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εφαρμογή αυστηρών κανόνων διαφάνειας σε όλες τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου. Διαφάνεια, λογοδοσία – αξιολόγηση δράσεων και αποτελεσμάτων. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες και συστήματα αξιολόγησης των δράσεων και των επιδόσεων του οργανισμού, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ορθή και λελογισμένη διαχείριση των πόρων.

Αναμορφώνουμε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας με βάση τον οποίο θα επιδιώκεται η υπεύθυνη οργάνωση, λειτουργία, διοίκηση και έλεγχος του φορέα με μακροπρόθεσμο στόχο την υποστήριξη της διαφάνειας, της ακεραιότητας και υπευθυνότητας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Επαναφέρουμε την υπηρεσία live streaming των συνεδριάσεων των Διοικητικών μας Συμβουλίων προκειμένου να γνωρίζουν όλα τα μέλη τα θέματα και τις αποφάσεις που λαμβάνει ο φορέας. Δίνουμε τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν live σε πραγματικό χρόνο για θέματα που τους απασχολούν.

Ψηφιοποιούμε πλήρως το αρχείο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας από την ίδρυσή του έως σήμερα τόσο για ιστορικούς λόγους όσο και για πρακτικούς – εξοικονομούμε πόρους, εξυπηρετούμε ταχύτερα και αποτελεσματικά.

Δημοσιοποίηση των πρακτικών συνεδριάσεων τόσο της Διοικητικής Επιτροπής όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου. Δίνουμε το δικαίωμα συμμετοχής των μελών του Δ.Σ. στις συνεδριάσεις της Διοικητικής Επιτροπής προκειμένου να έχουν γνώση για τα θέματα και να εκφέρουν γνώμη.

2ος Άξονας Προτεραιότητας:
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Η λειτουργία, οι ανταποδοτικές υπηρεσίες καθώς και οι δράσεις αναπτυξιακού & κοινωνικού χαρακτήρα που προγραμματίζουμε θα οριοθετούνται, θα παρακολουθούνται & θα υλοποιούνται με την εφαρμογή Ετήσιου Σχεδίου Δράσης & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Ε.Σ.Δ.Α.Π).

Το ανώτατο όργανο διοίκησης που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, θα αποφασίζει & θα εγκρίνει τον ετήσιο προγραμματισμό, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις & υποδράσεις.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. θα εξουσιοδοτεί τη Διοικητική Επιτροπή για την ομαλή και απρόσκοπτη – χωρίς παρεκκλίσεις – υλοποίηση του πλάνου.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι συνεχής & ευέλικτη και θα επαναπροσδιορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και τις ανάγκες υποστήριξης των μελών που θα προκύπτουν.

Το σύστημα Ε.Σ.Δ.Α.Π θα παρακολουθεί με ηλεκτρονικό τρόπο την πρόοδο των παραδοτέων, τα ποσοστά υλοποίησης των δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, τις δράσεις που υπολείπονται να υλοποιηθούν, τυχόν αποκλίσεις & βελτιωτικές ενέργειες που απαιτούνται, ενώ παράλληλα θα εξάγει ποσοστά και δεδομένα υλοποίησης των έργων.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα ελέγχου υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου σε σχέση με το οικονομικό αντικείμενο κάθε δράσης, ώστε να υπάρχει πλήρης & διαφανής έλεγχος των οικονομικών πόρων του Επιμελητηρίου.

Απόλυτη διασύνδεση του ΤΙ θέλουμε να κάνουμε,

ΠΩΣ θέλουμε να το κάνουμε και

με ΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ θα το κάνουμε.

Ενεργοποιούμε το θεσμό των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕΠΙΧ), που προβλέπονται στο άρθρο 66 του Ν. 4497/2017, με αντικείμενο την παροχή διοικητικών πληροφοριών και την υποστήριξη των εταιρειών κάθε νομικής μορφής, καθώς και των ατομικών επιχειρήσεων, στη διεκπεραίωση διαδικασιών δημοσίου δικαίου, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης. Με τη σύσταση και λειτουργία του ΚΥΕΠΙΧ επιτυγχάνουμε λιγότερη επαφή των επιχειρήσεων – μελών μας με την Κεντρική Διοίκηση, καθώς σημαντικό μέρος των διαδικασιών θα διεκπεραιώνεται μέσω αυτών των ειδικών δομών. Επιπλέον το ΚΥΕΠΙΧ, θα λειτουργεί ως τοπικός φορέας συγκέντρωσης και αποκωδικοποίησης της πληροφορίας και διάχυσης σε επιχειρήσεις και δυνητικούς επενδυτές.

Επεξεργαζόμαστε σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας της νέας Π.Ε.Λ. σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μέσα από ένα πλαίσιο συμμετοχικού σχεδιασμού, βρισκόμαστε σε διαρκή και γόνιμη συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την υλοποίηση ενός καινοτόμου πλάνου εκμετάλλευσης του νέου φορέα. Προωθούμε δράσεις υλοποίησης εμπορικών και κλαδικών εκθέσεων, προσέλκυσης συνεδριακών εκδηλώσεων, πραγματοποίησης επιχειρηματικών γεγονότων καθιστώντας την Π.Ε.Λ σημείο αναφοράς της επιχειρηματικότητας στην Κεντρική Ελλάδα.

Υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης/δράσεις συνεχούς εκπαίδευσης επιχειρηματιών, εργαζομένων & υποψήφιων επενδυτών σε τομείς ενδιαφέροντος της Π.Ε. Φθιώτιδας. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την επένδυση στο upskilling και reskilling του ανθρώπινου δυναμικού με όρους τεχνολογίας και ψηφιοποίησης, στοχεύοντας σε δυναμικούς & αναπτυσσόμενους κλάδους καθώς και σε τομείς όπου παρατηρείται χαμηλή εξειδίκευση προσωπικού.

Υλοποίηση «μίγματος» δράσεων εξωστρέφειας με συμμετοχή μας σε μεγάλα εγχώρια και διεθνή γεγονότα, εγχώριες και διεθνείς Εκθέσεις.

Στοχευμένη παρουσία σε εκθέσεις ανά κλάδο με παράλληλη διοργάνωση προωθητικών εκδηλώσεων. Διοργάνωση Επιχειρηματικών αποστολών – (B2B) – (B2C). «Άνοιγμα» του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας σε χώρες & αγορές που παρουσιάζουν εμπορικό/επενδυτικό  ενδιαφέρον.

Αναμορφώνοντας και ενημερώνοντας το μητρώο των μελών μας με πλήρη στοιχεία και προφίλ των επιχειρήσεων, σχεδιάζουμε εκ νέου τα τμήματα του Επιμελητηρίου. Δημιουργούμε ξεχωριστά μητρώα όπως Τουριστικό/Αγροτικό/Εξαγωγικό εντός των Τμημάτων Μεταποίησης/Εμπορίου/Υπηρεσιών για την καλύτερη οργάνωση και κατηγοριοποίηση των μελών μας. Εγγραφή επιχειρήσεων στα νέα μητρώα και εμπλοκή εκπροσώπων αυτών στον ετήσιο σχεδιασμό αλλά και στη λειτουργία του Επιμελητηρίου.

Σχεδιάζουμε βήμα – βήμα την επιχειρηματική ταυτότητα του Νομού μας, καταγράφοντας και αναδεικνύοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Παράλληλα, προβάλλουμε και προωθούμε το τουριστικό, πολιτιστικό, ιστορικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό απόθεμα με τη χρήση νέων καινοτόμων τεχνολογιών. Σχεδιάζουμε δράσεις για τη διασύνδεση της επιχειρηματικής μας ταυτότητας με την αγροδιατροφή, την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη θρησκευτική παράδοση του τόπου μας.

Προβαίνουμε στην ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού, ενός συλλογικού, σύγχρονου και ευέλικτου εργαλείου διοίκησης ο οποίος θα εργάζεται υποστηρικτικά για την προώθηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για:

  • δράσεις εξωστρέφειας
  • διοργάνωση συνεδρίων
  • υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων
  • εθνικά & ευρωπαϊκά έργα προς όφελος του Επιμελητηρίου και των μελών του
  • δράσεις ενίσχυσης δικτύωσης και συνεργασιών
  • δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας από Ερευνητικά Ιδρύματα σε επιχειρήσεις
  • δράσεις ενημέρωσης των επιχειρήσεων για θέματα καινοτομίας και συμμετοχής σε Ερευνητικά Έργα
  • προβολή Best Practices για υιοθέτηση από τοπικές επιχειρήσεις

Ο αναπτυξιακός οργανισμός θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων και άλλων φορέων, όπως δήμους, περιφέρειες, πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς και επενδυτές.

Διευρύνουμε το δίκτυο συνεργασιών μας με φορείς και οργανισμούς του εξωτερικού, κεφαλαιοποιώντας την αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία από τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Αναπτύσσουμε συνεργασίες με κύριο στόχο την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στα μέλη μας.

Προετοιμασία, σχεδιασμός και υποβολή προτάσεων με τελικό δικαιούχο το Επιμελητήριο Φθιώτιδας και άμεσα ωφελουμένους αποδέκτες τα μέλη μας. Πλήρης αξιοποίηση δράσεων & άντληση χρηματοδότησης από CLLD LEADER, το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το ΠΕΠ Στερεάς 2021 – 2027, το ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα».

Αναπτύσσουμε άτυπο υποστηρικτικό βραχίονα στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου αποτελούμενο από εξειδικευμένα στελέχη των 5 Επιμελητηρίων Στ. Ελλάδας, που θα επεξεργάζεται προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και θα συνεπικουρεί τη λειτουργία του Π.Ε.Σ.

Θα συνεργάζεται στενά με όλους τους τοπικούς και περιφερειακούς οργανισμούς, θα διεκδικεί πόρους μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων και θα συμμετέχει ενεργά σε κάθε διαβούλευση που αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ενεργοποιούμε τη νέα γενιά. Δημιουργούμε θύλακες καινοτομίας & επιχειρηματικότητας.

Θεσμοθετούμε το YOUTH ENTRE MEETUP, μια ετήσια γιορτή της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ενθαρρύνουμε τους νέους μας να εξερευνήσουν τον κόσμο του επιχειρείν, να αναπτύξουν δεξιότητες και να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες. Απώτερος στόχος μας, η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνική ζωή του τόπου, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα έτσι ώστε να καταστούν ενεργοί πολίτες και να συμβάλουν με τη δική τους νεανική, ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ζωής της πόλης. Υλοποιώντας δράσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, υποστηρίζουμε ενεργά το Δήμο Λαμιέων να θέσει υποψηφιότητα για τον τιμητικό τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας, ο οποίος απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν Δήμο της χώρας προβάλλοντάς τον σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προωθούμε τη συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την καλλιέργεια του επιχειρείν στα σχολεία και την υποστήριξη του επαγγελματικού προσανατολισμού. Ενεργοποιούμε τις επιχειρήσεις ώστε να καταστούν φορείς υποδοχής με τη δημιουργία δικτύου επισκέψιμων επιχειρήσεων (αγροδιατροφής, τουρισμού, κλπ). Προγραμματίζουμε την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών / περιηγήσεων με την παράλληλη υλοποίηση βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε επιχειρήσεις όπως ελαιοτριβεία, οινοποιεία, κτηνοτροφικές μονάδες, Φωτοβολταϊκά και Αιολικά Πάρκα (ΑΠΕ).

Υποστηρίζουμε ενεργά τη δημιουργία σχολικών συνεταιρισμών.

Προγραμματίζουμε την ουσιαστική διασύνδεση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας με τις Πειραματικές Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ). Αναπτύσσουμε κανάλια επικοινωνίας μεταξύ σπουδαστών και επιχειρήσεων με στόχο την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας και την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων.

Συμμετέχουμε στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση των ειδικοτήτων των Σ.Α.Ε.Κ για την δημιουργία επαγγελματικών ειδικοτήτων που θα ανοίγουν νέους ορίζοντες στους σπουδαστές και στις επιχειρήσεις.

Διοργανώνουμε ετήσια εκδήλωση διασύνδεσης των νέων με τις επιχειρήσεις. Δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους και νέες ανέργους να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις, να αναζητήσουν ευκαιρίες απασχόλησης φέρνοντας κοντά το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας με πιθανούς εργοδότες. Δημιουργούμε ευκαιρίες γνωριμίας με επιχειρήσεις για την προώθηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δίνουμε ζωή στα κλειστά καταστήματα. Επιλέγουμε να ζωντανέψουμε ορισμένα στρατηγικά σημεία της περιοχής μας δημιουργώντας street business view spots. Μέσα από αυτή τη δράση, διαφημίζουμε και προωθούμε εκδηλώσεις, επιχειρηματικά/οικονομικά/κοινωνικά γεγονότα, επιχειρήσεις, την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας.

Όλο το χρόνο ενεργοποιούμε την κοινότητα και είμαστε παντού.

Σε συνεργασία με ανεξάρτητο φορέα – θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης – επιδοτούμε με τη μορφή άπαξ επιχορήγησης (oneoff grant) κάθε έτος, την ίδρυση & λειτουργία καινοτόμων πολύ μικρών επιχειρήσεων εντός της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε προϋποθέσεις επιχειρηματικής ενδυνάμωσης και κινητικότητας σε περιοχές του Νομού μας δίνοντας κίνητρα σε επιλεγμένες επιχειρήσεις και ψηφιακούς νομάδες, να επενδύσουν στην περιοχή μας, να λάβουν παράλληλα υποστηρικτικές υπηρεσίες, ώστε να αξιοποιήσουν με βέλτιστο τρόπο τις δυνατότητές τους και να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.

Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε 4ετές πρόγραμμα χρηματοδότησης/επιχορήγησης νέων για την δημιουργία επιχείρησης στην Π.Ε. Φθιώτιδας.  Μοχλεύουμε πόρους για την εύρεση επαγγελματικής στέγης, παροχή τηλεφωνικής γραμμής, γραφειακού εξοπλισμού, αδειοδότησης, νομικής και λογιστικής υποστήριξης παρέχοντας κίνητρα για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων που θέλουν να επιχειρήσουν με έδρα την Π.Ε. Φθιώτιδας. Διαμόρφωση ειδικού χώρου υποδοχής εντός του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα με το λιγότερο δυνατό ρίσκο.

Αναπτύσσουμε δίκτυο συνεργασίας με τα γραφεία Ο.Ε.Υ για τη διασφάλιση, υποστήριξη και προώθηση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Δημιουργούμε ψηφιακό αποθετήριο δεδομένων για εξαγωγικές επιχειρήσεις (econtent). Συγκεντρώνουμε, ομαδοποιούμε και κατηγοριοποιούμε το σύνολο της πληροφορίας δίνοντας πρόσβαση σε πλήρη στοιχεία για το οικονομικό προφίλ της κάθε χώρας, έρευνες αγοράς, κλαδικές μελέτες, το εξωτερικό εμπόριο και τις διεθνείς συναλλαγές, την γενική οικονομική κατάσταση και τις οικονομικές εξελίξεις, υποστηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την προώθηση των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό.

Σχεδιάζουμε τη διοργάνωση σημαντικών επιχειρηματικών γεγονότων, τα οποία υποστηρίζουν τη μετάβαση από την κεντρική στην περιφερειακή ανάπτυξη και αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα περιφερειακής αναζωογόνησης.

Καθιστούμε τη Φθιώτιδα, κέντρο υποδοχής και διοργάνωσης εκδηλώσεων με άμεση επίδραση και αντίκτυπο στον κοινωνικοοικονομικό τομέα του Νομού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα.

NBE 1 (Κύρια Θεματική): Ενέργεια

NBE 2 (Κύρια Θεματική): Αγροδιατροφή

NBE 3 (Κύρια Θεματική): Τουρισμός – Υπηρεσίες

Σε όλες τις επιτροπές και συμβούλια που συμμετέχει ο οργανισμός εκ της νομικής του υπόστασης, θα υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση με στοιχειοθετημένο λόγο και ρόλο.

Παράλληλα, στο ανώτατο όργανο την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, θα αναβαθμίσουμε την εκπροσώπηση του φορέα με ουσιαστικές παρεμβάσεις και προτάσεις, με τεχνοκρατική προσέγγιση και πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό πρόσημο. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Γενικών Συνελεύσεων της Κ.Ε.Ε, η γνώση και η ειδική πληροφόρηση, θα μεταφέρονται στο Επιμελητήριο και στα μέλη του μέσα από ειδικές συνεδριάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας αποτελεί έναν ευέλικτο και ανοιχτό μηχανισμό ο οποίος θα επιδιώξει συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς που υπηρετούν ένα κοινό όραμα για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής συνείδησης και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την στήριξη και ενίσχυση των μελών μας, θα αναπτύξουμε ένα σταθερό και εκτεταμένο δίκτυο συνεργιών / συνεργασιών για την υλοποίηση δράσεων που συνδέονται με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Αναπτύσσουμε συνεργασίες με:

Τραπεζικά και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για την πρόσβαση σε κεφάλαια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σχεδιασμός χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων.

Επιμελητήρια της χώρας για την ανταλλαγή γνώσεων και πόρων, δημιουργία κοινών δικτύων και δράσεων δικτύωσης (εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνεργασίες), ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων κατάρτισης, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ενίσχυσης φορέων και επιχειρήσεων, υποστήριξη εξαγωγών και διεθνοποίησης.

Επιμελητήρια Ευρωπαϊκών ή Τρίτων χωρών (διακρατικές συνεργασίες) για την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις μέλη μας να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές. Σχεδιάζουμε κοινές εμπορικές αποστολές, εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Επιδιώκουμε ουσιαστική συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας (ΕΚΠΑ, ΓΠΑ, ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, ΑΠΘ, Παν. Θεσσαλίας) για συμμετοχή σε ερευνητικά έργα.

Συνεργασίες με φορείς της αυτοδιοίκησης:

Σχεδιασμός και Υλοποίηση Τοπικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Τ.Α.Π). Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση Α΄& Β΄ βαθμού θα επιδιώξουμε την κατάρτιση προγραμμάτων που ενισχύουν την τοπική οικονομία και ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα με τη στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Ειδικό σχέδιο για την προώθηση του τουρισμού και των τοπικών μας προϊόντων. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει δράσεις για την προβολή τουριστικών τοπόσημων και τοπικών προϊόντων, αναπτύσσοντας καμπάνιες προώθησης και διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την τοπική γαστρονομία και τον πολιτισμό.

Συνεργατικά σχήματα υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ., Horizon Europe, Erasmus+), διασφαλίζοντας χρηματοδότηση για έργα που ενισχύουν την τοπική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Δημιουργία τοπικού κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας προσελκύοντας καινοτόμες ιδέες και υποστηρίζοντας start-ups και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα παρέχει την υλικοτεχνική υποδομή και το χώρο φιλοξενίας του κέντρου καινοτομίας.

Σύσταση ομάδων εργασίας σε όλους του Δήμους της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Οι ομάδες εργασίας θα αποτελούνται από έναν αιρετό εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και μέλη των τοπικών επιχειρηματικών κοινοτήτων. Κύριος σκοπός θα είναι η αρτιότερη επικοινωνία με τις επιχειρήσεις μας, η ανάδειξη και η καταγραφή των προβλημάτων, η αναζήτηση λύσεων και η συζήτηση όλων των θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες στο Διοικητικό μας Συμβούλιο.

Δημιουργία επιτροπής Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Σ.Σ.Α).

Στην συγκεκριμένη επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη Μεγάλων και Μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς για την κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και την υλοποίηση αυτού. Η επιτροπή θα επιλαμβάνεται θεμάτων σχετικά με το επενδυτικό περιβάλλον της Π.Ε. Φθιώτιδας και των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων, δράσεις προσέλκυσης επενδύσεων, χωροταξικό, έργα υποδομής και γενικότερα ζητήματα για την ανάπτυξη και προώθηση του επιχειρείν στην περιοχή μας.

Δημιουργία Ψηφιακών Πλατφόρμων και Εργαλείων Υποστήριξης Επιχειρήσεων. Ανάπτυξη ψηφιακών πλατφόρμων που προσφέρουν εργαλεία και πόρους για επιχειρηματική ανάπτυξη, όπως ηλεκτρονικά σεμινάρια, οδηγούς και εφαρμογές για φορολογικά ή νομικά θέματα.

Δημιουργία Application (APP) επικοινωνίας με μέλη.

Σκοπός της Εφαρμογής είναι η καλύτερη και πληρέστερη επικοινωνία και ενημέρωση των μελών, η αποστολή ανακοινώσεων/ενημερώσεων με την μορφή push notification, η διατήρηση ημερολογίου εκδηλώσεων και διαχείριση (RSVP) και η δυνατότητα δημιουργίας προφίλ μέλους και ομάδων. Η καθημερινή εισερχόμενη πληροφορία του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας θα διαχέεται μέσω της εφαρμογής σε όλα τα μέλη κατηγοριοποιημένη σε θεματικές ενότητες και με δυνατότητα για εφαρμογή φίλτρων ανάλογα με το ενδιαφέρον της επιχείρησης.

Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Δεδομένων για Υποστήριξη Επιχειρήσεων.

Ανάπτυξη εφαρμογών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων για να παρέχουν προβλέψεις και συμβουλευτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις. Ανάπτυξη «έξυπνων εργαλείων» που βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τις τάσεις της αγοράς και τις ανάγκες των πελατών τους.

Ανάπτυξη Εικονικών Βιωματικών Εμπειριών για Εκθέσεις και Εμπορικές Δραστηριότητες.

Χρήση τεχνολογιών εικονικής (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για τη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και παρουσιάσεων προϊόντων. Αυτό θα επιτρέπει στις τοπικές επιχειρήσεις να προβάλλουν τα προϊόντα τους με πιο σύγχρονο τρόπο και να προσελκύσουν ενδιαφέρον από μακρινές αγορές.

Δημιουργία Partner Search Portal (P.S.P).

Ανάπτυξη μητρώου επιχειρήσεων που επιθυμούν και μπορούν να συνεργαστούν με ελληνικούς ή διεθνείς ερευνητικούς φορείς με δυνατότητα αναζήτησης συνεργατών από την Φθιώτιδα.

Δημιουργία Ψηφιακών Δικτύων και Κοινοτήτων Επιχειρηματιών.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο επιχειρηματιών και ένα φόρουμ ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, που επιτρέπει στις τοπικές επιχειρήσεις να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές.

Δημιουργία πλατφόρμας διασύνδεσης ανέργων με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις μας.

Δημιουργία πλατφόρμας για τη στοχευμένη σύζευξη εργοδοτών/ εργαζομένων. Μέσω της πλατφόρμας οι άνεργοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για θέσεις απασχόλησης. Η πλατφόρμα βάσει φίλτρων θα προσφέρει εξατομικευμένη προσέγγιση και πληροφόρηση σύμφωνα με το προφίλ του ενδιαφερόμενου. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουμε τη διαδικασία σύνδεσης προσφοράς και ζήτησης για εργασία. Αντίστοιχα, οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις θα αναζητούν προσωπικό καταγράφοντας αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των κενών θέσεων.

Η διοίκηση θα ασκείται από όλη την ομάδα έργου.
Όλοι θα αναλάβουν ρόλους και αρμοδιότητες.

Η προσέγγιση

Ο προγραμματισμός δράσης της επόμενης περιόδου απαντά στο ερώτημα τί Επιμελητήριο θέλουμε. Ένα Επιμελητήριο με τεχνοκρατική προσέγγιση, με ουσία, δράση & αποτέλεσμα. Ένα Επιμελητήριο που θα λειτουργεί ως επιταχυντής των διαδικασιών και υποστηρικτικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις μας.

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας θα αναπτύσσει υπηρεσίες οι οποίες θα διαχέονται στην επιχειρηματική κοινότητα με διαδικασίες ανατροφοδότησης, με κύριο στόχο τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αποδοτικότερη λειτουργία του οργανισμού.

Η διοίκηση του φορέα θα αντιμετωπίζεται ως ένα ουσιαστικό & ρεαλιστικό πρότζεκτ με σαφή σχεδιασμό & πρόγραμμα που θα οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Δεν πιστεύουμε στις δεσμεύσεις, στις οραματικές διατυπώσεις και στα «εύκολα» λόγια. Η Διοίκηση θα ασκείται βάσει μετρήσιμων, κοστολογημένων στόχων με στοχευμένους άξονες παρέμβασης & δράσεις.

Ο σχεδιασμός

Θα κινηθούμε σε 2 βασικούς άξονες προτεραιότητας: ο 1ος θα έχει να κάνει με την εσωτερική αναδιάρθρωση και οργάνωση των λειτουργιών του φορέα και ο 2ος ως προς τις εξωτερική λειτουργία και εξωστρέφεια με την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις – μέλη μας.

Η διοίκηση θα ασκείται από την όλη την ομάδα έργου γιατί δεν πιστεύουμε στην προσωποπαγή λειτουργία του φορέα. Όλοι θα αναλάβουν ρόλους και αρμοδιότητες.

  • Εφαρμογή Πληροφοριακού Συστήματος Διοίκησης (IMIS) εσωτερικής λειτουργίας & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διοίκησης – προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες – με το οποίο θα προγραμματίζεται και θα παρακολουθείται η λειτουργία του φορέα. Μέσω του συστήματος θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά η εσωτερική αλληλογραφία, τα διοικητικά ζητήματα του οργανισμού, πρωτόκολλα υπηρεσίας, θέματα και συνεδριάσεις Διοικητικής Επιτροπής & Διοικητικού Συμβουλίου. Ψηφιοποιούμε πλήρως τη διοίκηση του φορέα. Τίποτα χωρίς σχεδιασμό, τίποτα στην τύχη.
  • Εφαρμογή συστήματος ελάχιστης χρήσης εντύπων-χαρτιού (minimum waste paper system). Επιτυγχάνουμε με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποίηση των εκτυπώσεων και της αλόγιστης χρήσης εντύπων περιορίζοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
  • Αναμόρφωση/επανασχεδιασμός του μητρώου των μελών μας. Αναμορφώνουμε το σύστημα εγγραφής/καταγραφής των επιχειρήσεων – μελών μας, δημιουργώντας πλήρες προφίλ επιχειρηματικής αποτύπωσης της Π.Ε. Φθιώτιδας.
  • Αναβάθμιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Προχωράμε στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων και συστημάτων του οργανισμού για την αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων & την αρτιότερη εξυπηρέτηση των μελών μας.
  • Εκσυγχρονισμός ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας και δικτυακής πύλης. Εκσυγχρονίζουμε την παρουσία μας στο διαδίκτυο, εναρμονισμένοι με τις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών.
  • Mobile app εσωτερικής διοίκησης “mychamber”. Σύστημα παρακολούθησης λειτουργιών του οργανισμού μέσω κινητών συσκευών. Όλη η διοίκηση του Επιμελητηρίου, στο «χέρι» των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η λειτουργία, οι ανταποδοτικές υπηρεσίες καθώς και οι δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που προγραμματίζουμε θα οριοθετούνται, θα παρακολουθούνται & θα υλοποιούνται με την εφαρμογή Ετήσιου Σχεδίου Δράσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Ε.Σ.Δ.Α.Π). Το ανώτατο όργανο διοίκησης που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, θα αποφασίζει & θα εγκρίνει τον ετήσιο προγραμματισμό, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις & υποδράσεις.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. θα εξουσιοδοτεί τη Διοικητική Επιτροπή για την ομαλή και απρόσκοπτη – χωρίς παρεκκλίσεις – υλοποίηση του πλάνου. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι συνεχής & ευέλικτη και θα επαναπροσδιορίζεται από το Δ.Σ. σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα και τις ανάγκες υποστήριξης των μελών που θα προκύπτουν. Το σύστημα Ε.Σ.Δ.Α.Π θα παρακολουθεί με ηλεκτρονικό τρόπο την πρόοδο των παραδοτέων, τα ποσοστά υλοποίησης των δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, τις δράσεις που υπολείπονται να υλοποιηθούν, ενώ παράλληλα θα εξάγει ποσοστά και δεδομένα υλοποίησης των έργων. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα ελέγχου υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου σε σχέση με το οικονομικό αντικείμενο κάθε δράσης, ώστε να υπάρχει πλήρης & διαφανής έλεγχος των οικονομικών πόρων του Επιμελητηρίου.

Ο Προγραμματισμός δράσης στοχεύει

στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μέσω εκθέσεων και επιχειρηματικών αποστολών, και την τουριστική αναβάθμιση. Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού και τη συνεργασία με φορείς για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων.

Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού με στόχο τη συλλογική βελτίωση της επιχείρησης

Υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης/ συνεχούς εκπαίδευσης επιχειρηματιών & εργαζομένων σε τομείς ενδιαφέροντος της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Υλοποίηση δέσμης δράσεων εξωστρεφούς προσανατολισμού (Extroversion mix)

Επιχειρηματικές αποστολές, εγχώριες και διεθνείς Εκθέσεις, Μεγάλα εγχώρια και Διεθνή γεγονότα. Στοχευμένη παρουσία σε εκθέσεις ανά κλάδο με παράλληλη διοργάνωση προωθητικών εκδηλώσεων. Στοχευμένες δράσεις και συναντήσεις (B2B) διερεύνηση χώρων που παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα της Φθιώτιδας.

Επανεκκίνηση του τουριστικού μας τμήματος

Επανιδρύουμε το τουριστικό τμήμα του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας…

Ιδρύουμε Αναπτυξιακό Οργανισμό

ένα σύγχρονο και ευέλικτο εργαλείο διοίκησης ο οποίος θα εργάζεται υποστηρικτικά και θα υλοποιεί έργα και δράσεις προς όφελος του Επιμελητηρίου.

Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

συμμετοχή του ΕΠΦ σε δράσεις CLLD LEADER.

Ιδρύουμε συλλογικό σχήμα

αποτελούμενο από στελέχη των 5 Επιμελητηρίων Στ. Ελλάδας στο πλαίσιο της περιφερειακής συνείδησης, υποβοηθητικό του ΠΕΣ

Σχεδιασμός και υλοποίηση 3 Θεματικών συνεδρίων

ενέργεια, αγροδιατροφή, τουρισμός – υπηρεσίες

Συνέργιες – Συνεργασίες

Επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία με το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας. Επιτροπή συμμετοχή σε ΕΣΠΑ αναπτυξιακού προγραμματισμού.

Ακολουθήστε μας

Apotinarxi © 2024. All Rights Reserved